Αρχαία Κόρινθος-Ακροκόρινθος-Πεντεσκούφι 21/12/2019

Γράφει ο Παύλος Παναγιώτου

 

Μια ξεχωριστή πορεία και ανάβαση που συνδύαζε το ορειβατικό, πεζοπορικό και πολιτιστικό κομμάτι.

Η αρχή από την πηγή Μουσταφά (118μ.) στην αρχαία Κόρινθο και μια ιδιαίτερα απαιτητική , αν και από χαμηλά δεν φαινόταν, στον Ακροκόρινθο (575μ.). Φτάσαμε σε σημείο του Βορεινού τείχους στο οποίο μπορέσαμε να ανέβουμε, και από εκεί χωρισμένοι σε ομάδες ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στα καθομολογία υπέροχα μνημεία.

Εντός του χώρου υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια παλαιότερων πύργων και διαφόρων κτισμάτων, (όπως του ναΐσκου του Προφήτη Ηλία), υπόγειων διόδων, φρεάτων, αποθηκών και δεξαμενών. Από τη τελευταία ενετική κατοχή επί Φραγκίσκου Μοροζίνη φέρονται κάποια κανόνια ένα εκ των οποίων με έτος κατασκευής 1670. Το πλέον αξιόλογο του χώρου αυτού είναι η λεγόμενη σήμερα “Δραγονέρα” δεξαμενή νερού, που πρόκειται για την αρχαία Πειρήνη, κατά περιγραφή του Παυσανία.

Η θέα από το επίπεδο αυτό είναι εξαιρετικά μαγευτική καλύπτοντας τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Βγαίνοντας από την μεσημβρινή (δυτική) πύλη, ξεκινήσαμε την πορεία μας για το μικρό κάστρο Πεντεσκούφι.

(Το αντίκαστρο του Ακροκορίνθου) 1,5 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά, χτισμένο πάνω σε μυτερό βράχο. Τα ερείπια λίγα, με έναν τετράγωνο πύργο περιτριγυρισμένο από μια ακανόνιστη αυλή σε δύο επίπεδα που περικλείονται από τείχος. Επιστρέψαμε στον Ακροκόρινθο και από εκεί με λεωφορείο μεταβήκαμε στο πολύ όμορφο χωριό Αγιονόρι για φαγητό.